Февруари ще има твърде много болни. Дори и да минем пика,

...
Февруари ще има твърде много болни. Дори и да минем пика,
Коментари Харесай

Проф. Христова: Февруари ще има твърде много болни, заболяемостта няма да спадне изведнъж

Февруари ще има прекалено много заболели. Дори и да минем пика, няма внезапно да спадне заболяемостта. Това сподели професор Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни заболявания в предаването " Здравето на фокус " на Радио " Фокус " по отношение на грипната зараза в страната.

" Не може да се каже че има някакви изненади ( бел. от ред. - с грипната епидемия) - с пик в края на януари, с последователно понижаване на случаите през февруари, което значи, че и февруари ще има прекалено много заболели ", съобщи професорът.

Проф. Христова изясни, че множеството заболели сега са по-скоро с грип, в сравнение с от COVID-19: " В момента в действителност, когато човек не се усеща добре, е доста по-вероятно да е болен от грип в сравнение с от Коронавирус или другите респираторни болести ".

По думите ѝ всяка трета или четвърта от изследваните проби е позитивна за грип: " В референтната лаборатория на Националния център към този момент всяка трета или четвърта от изследваните проби е позитивна за грип. Много висок %. В Европа е сходно ", изясни тя.  

Проф. Христова сподели още, че не чака в столицата да бъде оповестена грипна зараза. 

" За София град стойностите са по-ниски от междинните за страната, което значи че в случай че въобще се разгласи грипна зараза за София, в което се колебая, може би ще е много по-нататък, ниски са стойностите ", разяснява тя.      

Здравният специалист предизвести, че данните не са напълно точни, защото доста хора въобще не се диагностицират. 

" Една огромна част от хората остават недиагностицирани. И все пак постоянно има  един постоянен процент хора, които въпреки всичко си обръщат внимание и се диагностицират. Сред тях мощно нараства заболяемостта ", сподели още тя. 

Автор: Росица Ангелова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР